Quest pagina

Kees van Malssen
(c) 2005-2022

Zon in Gouda


Kijk ook op ligfiets.net
ligfiets.net

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje aan Kees: quest op ligfries punt com.
Ga naar huispagina
Ga naar overig fietsen
Ga naar fietskarren
Alle site delen: (c) 2005-2013 K.F. van Malssen

Disclaimer

Bezoekers: kvm logo

Your IP: 3.238.252.196
Versie 2.0.1

Quest 119 & 387

Actuele kilometerstand Q387:
135999 km op 2018-04-06


Ik rijd al sinds 2005 in een velomobiel. Vanaf 23 januari 2010 is dat Quest 387, daarvoor was het Kwessie (Q119 mijn verjaardag elf september) die ondertussen is ge-emigreerd naar Oostenrijk. Ze is op de kop af vijf jaar (sinds 8 januari 2005) bij mij geweest.
Mijn huidige Quest is van het 26 inch type. Q119 is van het 3x20 type, dat wil zeggen dat alle drie de wielen maat 20" (406) hebben. Dit geldt voor vrijwel alle questen tot en met april 2005 (Q-129). De tegenwoordige quests worden met een 26 inch achterwiel geleverd. Vanaf 2011 is de carbon-quest een optie, waarbij het gewicht in de buurt van de 28 kg komt. Ook het gewicht van de "gewone" Quest gaat vanaf 2011 naar beneden. De mijne is - zoals vele nog dik boven de 35 kg. De familie is uitgebreid met een Quest XS (kleiner, lichter, sneller, speciaal voor mensen onder de 175 (180?) cm.), de Strada (open wielkasten, grotere wendbaarheid) en de Quatrovelo, op vier wielen.

De Quest is geoptimaliseerd naar aerodynamica terwijl ondertussen het gewicht binnen de perken is gebleven en tegenwoordig nog weer extra naar beneden is gebracht. Daardoor gold de Quest lange tijd als de snelste verkeerswaardige (lig)fiets die te koop is. In dezelfde categorie, of zelfs sneller, zijn de Milan, de WAW en de DF, met elk hun specifieke voor- en nadelen.

De stroomlijn geeft deze fiets een zo gunstige vormfactor dat het iets grotere frontale oppervlak meer dan goedgemaakt wordt. Gestroomlijnde fietsen zijn vrijwel zonder uitzondering sneller dan de ongestroomlijnde fietsen. Lage racers met een staartpunt wellicht uitgezonderd.
Volledig gestroomde tweewielers kunnen nog een stuk sneller zijn, omdat ze veel kleiner gebouwd kunnen worden. De instabiliteit en de extreme zijwindgevoeligheid maakt dat deze fietsen niet te gebruiken zijn in het dagelijks verkeer.
Ongetwijfeld zullen er in de toekomst nog snellere verkeerswaardige fietsen gemaakt worden, hoewel daar vooral een verbeteringvan de rolweerstand voor nodig lijkt te zijn. Immers, hoe beter je aerodynamica, hoe groter het belang van rolweerstand wordt.

Op deze Quest pagina's wil ik mijn ervaringen met dit juweeltje delen. Op een aantal verschillende manieren.
Allereerst ben ik begonnen met een weblog. Een chronologische vertelling van mijn ervaringen. In de loop van 2005 is dit zeer uitgebreid geweest. Dat heeft heel wat verhalen opgeleverd waar ik ook flink wat reacties op heb gekregen. Ik hoop dat vele lezers er ook wat van opsteken. Nu Kwessie ondertussen ruim twee maal de wereld rond is, is de hoeveelheid nieuwe ervaringen natuurlijk flink minder geworden. Samen met Bessie (Q387) heb ik er zelfs al meer dan 100.000 Quest-kilometers opzitten. Daarom heb ik besloten het weblog als "avonturen-verhaal" te beeindigen. Wel zal op het punt van statistiek en onderhoud er regelmatig nog wat bijkomen. En mocht er iets heel bijzonders gebeuren, dan plaats ik dat ook nog wel.

Ook is er het nodige aan statistiek te zien. Kilometrage, slijtage, (on)kosten, lekke banden etc.
Voor Kwessie is het resultaat hiervan is te zien onder de knop statistiek 119 Voor de nieuwe onder de knop statistiek 387

Ten slotte verzamel ik wat links naar andere velomobilisten, de verzamelnaam voor fietsers in een velomobiel. Anderen hebbenal hele verzamelingen van foto's van allerhande verschillende velomobielen, dat doe ik dus niet. Foto's die ik plaats zijn foto's van mij, mijn fiets en zaken daarom heen, voornamelijk door mijzelf genomen.

Wil je reageren op de site, of wil je een link naar jouw pagina of weblog opgenomen hebben, stuur dan een mailtje naar "Kees" op "R-en-D.demon.nl".